Rabu, 27 Januari 2010

Nota PSV





PEMBUNGKUSAN




DefinasI
Pembungkusan ialah bekas untuk melindungi dan memelihara kualiti sesuatu barangan semasa dihantar, disimpan atau dipamerkan.

SejarahKonsep pembungkusan telah wujud sejak manusia mula berniaga. Setelah zaman industri di Eropah pada sekitar 1970-an, pembungkusan telah wujud menjadi satu bidang perdadangan yang penting.

berfungsi sebagai perlindungan bahan
Fungsi
a) Melindungi barangan dari segi fizikal
b) Menjamin kualiti barangan
c) Memudahkan kerja penghantaran, penyimpanan dan pameran barangan
d) Menyampaikan maklumat barangan kepada pengguna
e) Mengiklankan maklumat dan mempromosikan barangan


Ciri-ciri Pembungkus bukan Hasil Makanan

Klik pada gambar untuk lihat lebih jelas


a) Keterangan tentang ramuan
b) Jenama
c) Gambar hasil
d) Berat bersih kandungan
e) Tarikh luput makanan
f) Logo, nama,dan alamat syarikat atau pembuat hasil
g) Harga baranganCiri-ciri Pembungkus Bukan Makanan

klik pada gambar untuk melihat lebih jelas


a) Senarai bahan
b) Keterangan tentang cara penggunaan dan pemeliharaannya
c) Berat bersih kandungan
d) Tarikh buatan dan tarikh luput (jika mengandungi bahan kimia)
e) Jenama dan ilustrasi (jika perlu)
f) Amaran jika bahan mengandungi racung)

Logo, nama syarikat dan alamat pembuat baranganJenis pembungkusan
a) Barangan lembut atau serbuk
b) Barangan keras
c) Barangan cecair
d) Barangan bantuk krim atau pelekat

bahan pekatan/cecairKriteria Penting Dalam pembungkusan

a) Warna
b) Ilustrasi
c) Muka taip (tipografi)
d) Penerangan
e) Logo syarikat, nama dan alamat
f) Bentuk bungkusan
g) Reka letak
h) Kemasan dan persembahanContoh Pembungkusan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan